על אף שכל מה שאנחנו רואים בעינינו נמצא מעל פני הקרקע, בתוך הקרקע מתקיים עולם שלם שעמו עלינו לקיים אינטראקציה נרחבת על מנת לאפשר את אורח החיים המודרני שלנו. אינטראקציה זו באה לידי ביטוי בצורת תשתיות שאנו מניחים עמוק בתוך הקרקע, חפירות שאנו מבצעים בכדי להציב יסודות למבנים, חפירות לצורך בניית מבנים תת קרקעיים, עבודות תשתית כמו מנהרות, בארות, מאגרי מים וכדומה. כל אלה דורשים מאיתנו להבין מה קורה בדיוק בשכבות העמוקות של הקרקע בתא השטח שבו אנו עובדים, על מנת שנוכל לדעת כיצד לפעול וממה להיזהר. לשם כך בדיוק נועד השירות של מיפוי תת קרקעי עליו מסבירים המומחים של חברת GO PANDA, המציעה את השירות באמצעות שלל טכנולוגיות ומתודולוגיות מיפוי מתקדמות.
מתי נדרש מהלך של מיפוי תת קרקעי?
במידה כזאת או אחרת, מיפוי תת קרקעי נדרש בכל מקרה בו אנו מעוניינים לחדור אל תוך עומק הקרקע, לעומק של יותר מחצי מטר פלוס מינוס. כאשר אנו רוצים לחפור ערוגה בגינה אין כל צורך לבצע מיפוי של הקרקע, אלא אם אנחנו נדרשים לבצע חפירה גדולה לעץ גדול. במקרה כזה, החפירה בקרקע עלולה לפגוע בקווי תשתית ולגרום נזק סביבתי וכלכלי נרחב ואף לגרום לסכנת נפשות. כאשר אנו רוצים לחפור יסודות למבנה חדש, אנחנו רוצים לבצע מיפוי תת קרקעי גם כדי למפות את קווי התשתית העוברים במקום בכדי שנוכל להימנע מפגיעה בהם, אבל גם בכדי להבין את המבנה הגאולוגי של הקרקע על מנת שנוכל למקם את היסודות במיקום המתאים, למשל מעל שכבת סלע קשה ולא מעל שכבה עבה של אדמה רכה. דברים אלה נכונים כמובן בכל חפירה שאנו מבצעים, לרבות עבודות תשתית כמו חציבת מנהרות או בניית מבנים תת קרקעיים כמו חניונים או קומות מרתף.
כאמור, היקף המיפוי הנדרש יכול להשתנות ממקרה למקרה. בחפירת ערוגה גדולה לעץ או להצבת בור ביוב, עלינו לבצע מיפוי נקודתי בלבד סביב תא השטח שבו צפויה להתבצע החפירה. לעומת זאת, בחפירה נרחבת לצורך יישור שטח, יצירת בורות גדולים למבנים תת קרקעיים וכדומה, היקף המיפוי הנדרש הוא נרחב הרבה יותר ודורש מאיתנו ליצור ממש מפה מלאה של כל השכבות התת קרקעיות הנכללות בתא השטח שבו מבוצעות עבודות החפירה.
כיצד מבוצע מיפוי תת קרקעי?
מיפוי תת קרקעי הוא תהליך שמבוסס על שלב אדמיניסטרטיבי, שלב טכנולוגי ושלב מעשי. בשלב האדמיניסטרטיבי, עלינו להצטייד במפות קיימות של קווי תשתית המונחים כבר בתוך הקרקע. מפות אלה נמצאות בדרך כלל בידיהן של הרשות המקומית שבתחומה מבוצעת העבודה, והן גובשו על ידי גורמים שהניחו בעבר תשתיות במקום. מפות אלה הן לרוב לא מדויקות ולא מעודכנות ולכן יכולות לשמש אותנו באופן חלקי, לפחות בכדי לדעת היכן לא נוכל לחפור, אך לא בכדי לאשר לנו היכן כן לחפור. בשלב הטכנולוגי נעשה שימוש בטכנולוגיה המשדרת גלי רדיו אל עומק הקרקע ובוחנת את גלי הרדיו המוחזרים ממנה, בכדי לייצר תמונת סונאר של השכבות התת קרקעיות. טכנולוגיה זו נחשבת לאמינה ומדויקת מאוד, אך לא תמיד מספקת לנו תמונה שלמה דיה.
השלב המעשי הוא השלב בו אנו מבצעים מה שנקרא איתור עיוור של תשתיות ושל אלמנטים אחרים שאנו מבקשים לגלות בקרקע וזאת באמצעות חפירה (כאשר לא מדובר באיתור תשתיות) או באמצעות טכניקות של שאיבת עפר שמאפשרות לנו לחשוף את הקרקע יותר ויותר לעומק מבלי לפגוע בתשתיות שאולי עוברות במקום ושאותן בדיוק אנחנו רוצים לחשוף על מנת להוסיף אותן למיפוי.
מי מבצע מיפוי תת קרקעי
מיפוי תת קרקעי הוא שירות מקצועי מאוד שדורש גם ידע מקצועי, גם יכולות מקצועיות וגם ציוד מקצועי ולכן מבוצע על ידי חברות מתמחות כדוגמת GO PANDA. התהליך של מיפוי תת קרקעי יכול להיראות לצופה מן הצד כתהליך מובנה וסטנדרטי, אלא שבתהליך זה מעורבים פרטי ידע רבים, ציוד מאוד מקצועי ושלבים תהליכיים רבים שמחייבים ניסיון, ידע מקצועי וגם קור רוח לקבל החלטות לגבי עולם נסתר שאין לנו באמת גישה אליו ושאותו אנו צריכים למפות מבלי שאנו יכולים לראות אותו. את היכולות האלה בדיוק מציעה חברת GO PANDA ללקוחותיה.